STEM AF OP JE INNERLIJKE GEVOEL VAN VEILIGHEID


Maak je je vanwege de coronapandemie zorgen over je gezondheid of die van je naasten? Ben je bang voor verlies van inkomen of het omvallen van de economie? Een eenvoudige visualisatie-oefening uit de chakraleer kan je helpen in deze periode een gevoel van veiligheid in jezelf te ervaren.

Om te overleven zijn veiligheid, een stabiele situatie en een goede gezondheid van belang. Het zijn kenmerken van het eerste chakra. Chakra’s zijn energiecentra. Op het niveau van het eerste chakra doe je dat wat nodig is om te overleven, om veilig te zijn.

Je kunt in het leven niet altijd de omstandigheden veranderen. Het coronavirus is nu eenmaal op ons pad gekomen en heeft zo zijn gevolgen. Wat je wel kunt doen is afstemmen op jezelf en op je eigen gevoel voor veiligheid. Op die manier kun je beter omgaan met deze onzekere tijd.

Met de volgende visualisatie-oefening, kun je daarmee aan de slag gaan. Bij een visualisatie stel je je iets voor, probeer je beelden te maken in je geest. Doe de oefening vóór je de tekst eronder leest. Als je enkel leest, bereikt dit verhaal voornamelijk je linkerhersenhelft: je hebt het dan verstandelijk begrepen. Als je eerst de oefening doet en ervaart, wordt ook je gevoelskant, je rechterhersenhelft erbij betrokken. Doe dus eerst deze visualisatie. Je kunt daarvoor zitten op een stoel met je voetzolen op de grond en met een gestrekte, langgemaakte rug. En natuurlijk mag je ook in meditatiehouding op de grond zitten. Adem rustig in de buik: inademend gaat de buik naar voren, uitademend trekt de buik zich terug en wordt weer vlak.

Oefening:  ‘Ommuurd grasveld’
Als je dan zo zit en ademt, stel je dan het volgende voor: 
je zit op een grasveld…. je bent omgeven door vier muren. De muren staan in een vierkant….
Je kijkt om je heen en ziet hoe hoog of hoe laag de muren zijn…

Staan ze dichtbij of juist verder van je af…?

Van welk materiaal zijn ze gemaakt: van stenen, van hout, van beton of van iets anders…? Is er een opening in de muren, zoals ramen of een doorgang, of juist niet…?

Stel je dan voor dat je gaat liggen in het gras met die vier muren om je heen. Hoe voelt het aan om zo te liggen? Wat ervaar je?

Voor ieder zal deze oefening anders uitwerken: de een ziet hoge muren, de ander lage, weer een ander ziet twee hoge en twee lage muren voor zich. De een voelt zich beklemd en plaatst de muren verder van zich af, de ander haalt ze juist dichterbij. Je kunt je een muur van baksteen, hout, glas, tentdoek of fluweel voorstellen. Sommigen visualiseren een deuropening, anderen houden het liever gesloten. Het kan je een zalig gevoel geven om zo te liggen op het gras tussen de vier zelf gecreëerde muren. Vind je het gras wat hard, dan kun je het in je verbeelding zo hard of zacht maken als je zelf wilt.

Wat deze oefening je leert: in je gedachten kun je beelden maken die je een gevoel van veiligheid bieden.

In de oefening gaat het over muren die in een vierkant staan. Volgens de chakraleer, de leer van zeven energiecentra, horen het vierkant en de rechthoek bij het bewustzijnsniveau van het eerste chakra, omdat deze vormen ons een gevoel van veiligheid geven. Zo zijn de meeste huizen op aarde vierkant of rechthoekig, zijn onze bedden rechthoekig en ervaren we de aarde als een plat vlak. Voor we beredeneerden dat de aarde een bol was, dachten we dat de aardbol ook werkelijk plat was. Het element aarde (naast water, vuur, lucht en ruimte één van de vijf elementen van de Indiase elementenleer) hoort bij het eerste chakra, en geeft ons een gevoel van stabiliteit: de grond onder onze voeten. Activiteiten als wandelen, zodat de voeten goed contact maken met de grond of tuinieren met de handen in de aarde, versterken het eerste chakra.

Vraag jezelf af en stel je vervolgens voor wat jij nodig hebt in deze tijd. Creëer veiligheid en stabiliteit in jezelf.   


Zonnegroet, Stella

Leave a Comment