Hoe meditatie helpt jouw levenspad te gaan


Dat yoga en meditatie je helpen onrust, spanning en angst te verminderen, is niet nieuw. Maar dat meditatie ook kan helpen jouw levensthema (dharma) te vinden, wist je misschien nog niet. Stella van Dinten, meditatie / yogadocent en medeoprichter van Prayag meditatieopleidingen, vertelt hoe dat bij haar werkte.

De eerste jaren dat ik yoga en meditatie beoefende, voelde ik een enorme opluchting. Ongemerkt veranderde de ervaring van opluchting in overgave. Opluchting is het loslaten van spanning, overgave is het loslaten van controle.

Je begint met overgave aan en bewustzijn van alle aspecten van je leven, en van daaruit ga je handelen, zonder te hechten aan de vruchten. Zo leer je je persoonlijke dharma kennen: je innerlijk gevoelde plicht. De ene mens heeft eigenschappen die hem een goede onderwijzer maken, een ander kan goed opruimen en rubriceren, weer een ander speelt graag doktertje, nog een ander houdt ervan te delegeren. Meestal doen we wat ons het gemakkelijkste afgaat.

Maar er zit een addertje onder het gras. Misschien heb je de eigenschappen en het enthousiasme die nodig zijn om dokter te worden. Je bereikt je doel. En toch kom je vervolgens in een burn-out terecht. Hoe kan dat? Je had een beeld, een blauwdruk van hoe je als dokter moest zijn en daar leefde en werkte je naar. Maar dit plaatje is van buitenaf opgelegd. Om je persoonlijke dharma te leven is het nodig dat je dat plaatje loslaat, en van binnenuit gaat leven. Misschien blijf je dan wel dokter, maar op een andere manier. Wat is voor jou de essentie van je werk en je beroep, van een dokter? Waar geloof jij in? Want je persoonlijk dharma kan in de loop van je leven veranderen en ontwikkelen. Je levensthema/dharma bij geboorte is niet meer dezelfde als op dit moment.

Als je langer ervaring hebt met mediteren, zul je merken dat je door de inzichten vanzelf meer van binnenuit gaat leven. Dat is niet vanuit het ego (ik wil dit, ik moet dat), maar vanuit de ziel (wat heb ik te doen in dit leven? Waarvoor ben ik hier op aarde?). Dan kun je gaan handelen zonder te hechten aan het resultaat. Misschien is de uitkomst anders dan je had verwacht. Dat kan als een spiegel werken. Misschien ga je je dan afvragen: ben ik vanuit mijn ziel(sverlangen) te werk gegaan en gaan leven, of liet ik mijn ego domineren en hechtte ik teveel aan het resultaat?

Kortom: laat je verwachtingen los. Een cursist van mij, die heel veel op haar bordje had gekregen, zei ooit dat overgave niet per se vooroverbuigen is (bijvoorbeeld in de kindhouding), maar juist rechtop zitten of staan met de handpalmen omhoog gericht naar de hemel. Je hebt niet de controle, geef je over aan wat het leven je brengt.


Zonnegroet, Stella