De kennis van de adem is de sleutel tot een gewenste gemoedstoestand


Nadhi sodhana is een oefening waarbij je afwisselend door het linker- en rechterneusgat ademt. Dit beïnvloedt onze hersenhelften en gemoed.

In het boek Adem en bewust-zijn* van Harish Johari staat beschreven voor welke activiteit je het ene neusgat dominant maakt en voor welke het andere. De adem die door het rechterneusgat naar binnenstroomt koelt de rechterhelft van de hersenen af en activeert zo de linkerhersenhelft, en vice versa. De  linkerhersenhelft staat voor het rationele, het logische en geordende. De rechterhersenhelft voor het intuïtieve, creatieve en het vermogen om te visualiseren. Normaal gesproken is steeds één van de twee neusgaten een tijd dominant. Amerikaans neurobiologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de neusgaten wisselen na ongeveer twee tot drie uur. Daaruit volgt dan logischerwijze dat we twee tot drie uur meer rationeel en geordend zijn en dat we twee tot drie uur meer intuïtief en ruimtelijk ingesteld zijn.

Stressreductie

Swara yoga heeft hier een hele wetenschap van gemaakt. Men maakt het ene neusgat actief door het andere een poosje af te sluiten en is daardoor beter in staat een bepaalde activiteit te doen. Swara yogi’s passen dit voor iedere activiteit aan. Ze maken het linkerneusgat dominant als ze een muziekinstrument gaan bespelen en het rechterneusgat als ze een debat aangaan. Dat gaat misschien wat ver voor ons westerlingen, maar we kunnen wel degelijk ons licht opsteken bij deze leer en er baat bij hebben. Zo zijn er richtlijnen voor heling door een bepaald neusgat te activeren. Bij stress en spanning ga je op de rechterzijde liggen en zo activeer je vanzelf de ademstroom door het linkerneusgat. Dit werkt niet als je verkouden bent met een verstopte neus en bijholten. Adem zo rustig een half uur. Het hele protocol is als volgt: voor je gaat liggen, was je je voeten, je handen en je gezicht en tijdens het liggen kun je luisteren naar muziek (bijvoorbeeld harp, citer of akoestische gitaar). Na afloop van de ontspanning drink je een glas warme melk met een snufje saffraan en gezoet met dadels. Volg dit protocol regelmatig in tijden van overmatige stress.


Bipolariteit

Het bijzondere is dat de grondleggers van de Swara yoga niet bekend waren met de kennis van de twee hersenhelften. Zij werkten met de principes van bipolariteit en gebruikten daar de adem door de neusgaten voor. De rechterkant van het lichaam werd als actief, als de zonkant van het lichaam beschouwd: de zon straalt actief zijn warmte uit. De linkerkant van het lichaam werd als ontvangend, als de maankant van het lichaam beschouwd: de maan ontvangt het licht van de zon. De neusgaten staan in verbinding met de fasen van de maan. Tijdens wassende maan is het linkerneusgat vaker en langer dominant, tijdens afnemende maan is het rechterneusgat vaker en langer dominant. De maan beïnvloedt niet alleen het water van de zee (zij is de veroorzaker van eb en vloed), de maan beïnvloedt ook onze lichaamsvochten, die gerelateerd zijn aan onze emoties en gemoedstoestanden. Ons gemoed kent ook schommelingen, net als de golven van de zee. De Amerikaan dr. David Shannahoff-Khalsa van de University of California in San Diego geeft in het boek van Harish Johari aan, dat wij mensen geen hulpeloze slachtoffers van onze gemoedstoestanden hoeven zijn, maar er invloed op kunnen uitoefenen door de lucht door het andere neusgat te laten stromen. Door dit te doen treden er veranderingen op in de chemische processen in ons lichaam en verdwijnen ongewenste emotionele of fysieke toestanden.

Mijn advies is: wees een onderzoeker. Ga met deze oude kennis aan de slag en ervaar!

Zonnegroet, Stella

*Breath, Mind and Consciousness is de oorspronkelijke titel van het boek van Harish Johari